Как да подадем сигнал

Съществуват няколко начина да се подаде сигнал за нередности в изборният процес.

  1. Като попълните този формуляр
  2. Като изпратите мейл на fairelectionsbg@gmail.com.
  3. Чрез мобилно приложение за Android, iPhone, Windows телефон или със поддръжка за Java
  4. Като изпратите tweet с таг(ове) #избори2014 or #izbori2014 or #izbori

 

Каква информация е нужна?

Нужно е да въведете кратко заглавие на сигнала, описание, както и време и място, където се е случило. Опишете това, което вие сте видели или как сте събрали информацията за нарушенията; кои са участниците в събитието - инициатори и др. Ако сигналът обхваща цял регион, поставете маркера в главния град на региона и напишете името на региона в адреса. Във формуляра на сайта имате също така възможност да прикачване снимки и документи, както и линкове към новини и видео клипове (например в YouTube или VBox7). Най-надеждните сигнали съдържат снимки и видео. Ако можете да направите такива ще бъде от голямо значение за целите на кампанията. Можете да прикачите и линк към медийна публикация, съдържаща информация за нарушения. Ако желание може да дадете името си, email или телефон за обратна връзка с вас. Тези данни няма да се показват на никого и ще бъдат заличени в края на проекта, но ще са полезни при потвърждаване на сигнала. Можем да се свържем с вас за повече подробности и потвърждаване на верността на сигнала. 

Как се потвърждават сигналите?

Всеки сигнал се преглежда за достоверност. Ако няма съмнения, че е спам, той се одобрява за показване на сайта. Тогава обаче той все още е със статус "Непотвърден". Ако има прикачени документи, видео или снимки те се използват в оценката за достоверност. Ако има контакт за обратна връзка, модераторите ще се свържат с вас, за да потвърдят истиността на твърдението.

Какво се случва със сигналите?

Информацията за сигналите и документите, свързани с тях е публично достъпна. Все пак ви съветваме, когато имате информация за нарушение, тя да бъде подавана не само в този сайт, но и директно в ОИК, ЦИК и полицията. Този проект няма пряка връзка с тези органи и не е официална платформа за събиране на изборни нарушения. Затова подаване на сигнал тук не е равнозначно с обявяването му пред компетентните власти.

Как да използвам картата и инструментите за отбелязване?

Когато започнете да попълвате сигнал, отдясно ще видите карта с различни инструменти за отбелязване. Достатъчно е да напишете адреса на мястото, където се е случило нарушението (град, село или точен адрес) и да натиснете бутона "Намери мястото". Тогава маркера ще се премести на този адрес. Може да го хванете с мишката и да го поставите на точното местоположение. Този маркер ще бъде показан на общата карта с инцидентите в последствие. След това може под картата да въведете по-разбираем адрес. Примерно "Борисовата градина, София".

За по-подробно описание на инструментите и отбелязването на повече маркери на картата, моля прочетете подробното ни ръководство съдържащо картинки и напътствия.